Warning: exec(): Unable to fork [nice ffmpeg -i '/data/b/1/b1e9ad4d-ce18-44ef-b283-b6b7b550fa52/mojakrv.sk/web/wp-content/plugins/wp-optimize/images/logo/wpo_logo_small.png' -y -qscale '85' -lossless 0 -compression_level 6 '/data/b/1/b1e9ad4d-ce18-44ef-b283-b6b7b550fa52/mojakrv.sk/web/wp-content/uploads/wpo/images/wpo_logo_small.png.webp.lossy.webp' 2>&1] in /data/b/1/b1e9ad4d-ce18-44ef-b283-b6b7b550fa52/mojakrv.sk/web/wp-content/plugins/wp-optimize/vendor/rosell-dk/exec-with-fallback/src/ExecWithFallback.php on line 111
Sacharidy večná dilema » MojaKrv.sk
sacharidy

Sacharidy večná dilema

Tento článok som sa rozhodol napísať preto, lebo sa stravou “SCD” riadim od roku 2018 a okrem toho, že sa cítim skvelo, že sa človek zbaví rôznych chorôb a neduhov mi to prinieslo aj úbytok hmotnosti o mínus 30 kg. A to sa priznám, že mlsám viac, ako pred tým, než som sa pre to rozhodol. Preto som veľa jedál a potravín vynechal z môjho jedálnička (aj ryžu, zemiaky, cestoviny, kukuricu, cukor a podobne).

Ako delíme sacharidy.
Sacharidy bývajú nazývané tiež glycidy, zastaralo a chybne uhľohydráty, alebo karbohydráty.
Sú delené na monosacharidy, oligosacharidy (disacharidy), a polysacharidy.

Veľmi Dôležitá informácia, pre SCD uzdravovanie sú vhodné iba monosacharidy. (SCD – Specific Carbohydrate Diet – Špecifická sacharidová diéta)

Rozdelenie
Sacharidy rozdeľujeme na tri hlavné skupiny:

Monosacharidy
Oligosacharidy
Polysacharidy

Rozdelenie monosacharidov

Sú tvorené jednou sacharimetrickou jednotkou, niekedy im hovoríme rýchle cukry. Inak pre naše telo to najlepšie, zo sacharidov.
Podľa počtu uhlíkov v reťazci delíme monosacharidy na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, a heptózy. atď.
Podľa výskytu ketónovej alebo aldehydovej funkčnej skupiny delíme monosacharidy na ketózy a aldózy.

Rozdelenie oligosacharidov
Podľa počtu monosacharidových jednotiek v reťazci ich delíme na disacharidy (2 jednotky), trisacharidy (3 jednotky), atď.

Podľa výskytu voľnej poloacetálovej skupiny v molekule ich delíme na
redukujúce – majú voľný poloacetál a môžu oxidovať
neredukujúce – nemajú voľný poloacetál a nemôžu oxidovať

Rozdelenie polysacharidov
Polysacharidy môžeme rozdeliť podľa výskytu na:

rastlinné
živočíšne

Sú tvorené viac ako 10 cukrovými jednotkami, hovoríme im komplexné, zložené sacharidy.

Napr: škrob, glykogen, celulóza, chitin, heparin, inulin

Monosacharidy
Monosacharidy sú jednoduché sacharidy, predstavujú základné sacharidové jednotky. Ich spájaním vznikajú zreťazené molekuly oligosacharidov a polysacharidov. Sú to bezfarebné kryštalické látky, dobre rozpustné vo vode alebo v zriedenom etanole, nerozpúšťajú sa v organických rozpúšťadlách. Je pre ne charakteristická viac či menej sladká chuť.

Z chemického hľadiska to sú polyhydroxyketóny alebo polyhydroxyaldehydy, nakoľko vo svojej štruktúre obsahujú ketónovú alebo aldehydovú funkčnú skupinu a hydroxylovú funkčnú skupinu.

Aldózy a ketózy s rovnakým počtom atómov uhlíka v molekule majú rovnaké molekulové vzorce, preto sa využívajú pri zapisovaní ich štruktúrne vzorce. Najvýznamnejšie monosacharidy so šiestimi atómami uhlíka v molekule sú glukóza a fruktóza.

Oligosacharidy
Oligosacharidy majú reťazcové molekuly zložené z malého počtu monosacharidových jednotiek, väčšinou 2 až 10. Často sa používa samostatný názov pre oligosacharidy zložené z dvoch alebo troch monosacharidových jednotiek, ktoré sa nazývajú disacharidy a trisacharidy. Monosacharidové jednotky sa spájajú glykozidovou väzbou.

Medzi najznámejšie oligosacharidy patria:

disacharidy
sacharóza – repný cukor (glukóza + fruktóza)
laktóza – mliečny cukor (galaktóza + glukóza)
maltóza – melasový alebo sladový cukor (glukóza + glukóza)
trisacharidy
rafinóza – súčasť repného cukru (galaktóza+fruktóza+glukóza)
oligosacharidy
inulíny – 2 až 140 fruktózových jednotiek

Polysacharidy
Polysacharidy majú reťazcové molekuly zložené z veľkého počtu monosacharidových jednotiek (molekúl). Stavebnou jednotkou polysacharidov býva často glukóza. Nekryštalizujú a vo vode sa iba ťažko rozpúšťajú, a to iba na nepravý koloidový roztok. V kyslom prostredí alebo pôsobením enzýmov sa štiepia na oligosacharidy alebo až na monosacharidy.

Medzi najznámejšie polysacharidy patria

polysacharidy rastlinného pôvodu
celulóza – základná štruktúrna látka rastlín
škrob – základná zásobná látka rastlín
inulíny
pektíny
kyselina algínová
polysacharidy živočíšneho pôvodu
glykogén – základná zásobná látka živočíchov, húb a baktérií
chitín – základná štruktúrna látka hmyzu, kôrovcov a húb
kyselina hyalurónová
heparín – zabraňuje zrážaniu krvi

Majte svoju krv v skvelej kondícií
vďaka 100% prírodnému produktu MOJA KRV – MY BLOOD.

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi. Zanechajte nám komentár ku článku.

Vďaka Vám za zdieľanie ❤️

Pridaj komentár / Recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Loading...

Máte záujem o nákup produktu Moja krv za veľkoobchodné ceny?

Alebo ceny priamo od výrobcu? (platí aj pre fyzické osoby nepodnikateľov). Prípadne by ste radi ponúkli produkt Moja krv svojim klientom ako, doplnok k vašim službám?

Môžete získať výhodnejšiu cenu ( až -30 %) a to ako jednotlivec - osoba, alebo spoločnosť. Bežná cena (maloobchodná) je 52.60€ / fľaša, Prvý nákup (pri odbere min. 3 fliaš) je cena 44,70€ / fľaša priamo od výrobcu, následne po tejto prvej objednávke získate bezplatné členstvo. Vaša cena je už 36,80€ / fľaša, čiže máte ušetrených 15,80€  na každej jednej fľaške!

    Chcete produkt kupovať lacnejšie? Priamo do výrobcu?

    Vyplňte formulár. Budem Vás kontaktovať a vysvetlím vám všetky podrobnosti, aj to, ako jednoducho je možné všetko toto získať. Alebo kliknite na telefónne číslo a volajte ihneď: +421-911-82-44-88

    Loading...

    Vážime si Vaše súkromie. Vaše údaje budú použité iba na odoslanie informácií. Neposkytneme ich tretím stranám, ani ich s nikým nezdieľame.