Ešte než odídete.

Moja krv výživový doplnok v tekutej fotme
sacharidy

Sacharidy večná dilema

Tento článok som sa rozhodol napísať preto, lebo sa stravou „SCD“ riadim od roku 2018 a okrem toho, že sa cítim skvelo, že sa človek zbaví rôznych chorôb a neduhov mi to prinieslo aj úbytok hmotnosti o mínus 30 kg. A to sa priznám, že mlsám viac, ako pred tým, než som sa pre to rozhodol. Preto som veľa jedál a potravín vynechal z môjho jedálnička (aj ryžu, zemiaky, cestoviny, kukuricu, cukor a podobne).

Ako delíme sacharidy.
Sacharidy bývajú nazývané tiež glycidy, zastaralo a chybne uhľohydráty, alebo karbohydráty.
Sú delené na monosacharidy, oligosacharidy (disacharidy), a polysacharidy.

Veľmi Dôležitá informácia, pre SCD uzdravovanie sú vhodné iba monosacharidy. (SCD – Specific Carbohydrate Diet – Špecifická sacharidová diéta)

Rozdelenie
Sacharidy rozdeľujeme na tri hlavné skupiny:

Monosacharidy
Oligosacharidy
Polysacharidy

Rozdelenie monosacharidov

Sú tvorené jednou sacharimetrickou jednotkou, niekedy im hovoríme rýchle cukry. Inak pre naše telo to najlepšie, zo sacharidov.
Podľa počtu uhlíkov v reťazci delíme monosacharidy na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, a heptózy. atď.
Podľa výskytu ketónovej alebo aldehydovej funkčnej skupiny delíme monosacharidy na ketózy a aldózy.

Rozdelenie oligosacharidov
Podľa počtu monosacharidových jednotiek v reťazci ich delíme na disacharidy (2 jednotky), trisacharidy (3 jednotky), atď.

Podľa výskytu voľnej poloacetálovej skupiny v molekule ich delíme na
redukujúce – majú voľný poloacetál a môžu oxidovať
neredukujúce – nemajú voľný poloacetál a nemôžu oxidovať

Rozdelenie polysacharidov
Polysacharidy môžeme rozdeliť podľa výskytu na:

rastlinné
živočíšne

Sú tvorené viac ako 10 cukrovými jednotkami, hovoríme im komplexné, zložené sacharidy.

Napr: škrob, glykogen, celulóza, chitin, heparin, inulin

Monosacharidy
Monosacharidy sú jednoduché sacharidy, predstavujú základné sacharidové jednotky. Ich spájaním vznikajú zreťazené molekuly oligosacharidov a polysacharidov. Sú to bezfarebné kryštalické látky, dobre rozpustné vo vode alebo v zriedenom etanole, nerozpúšťajú sa v organických rozpúšťadlách. Je pre ne charakteristická viac či menej sladká chuť.

Z chemického hľadiska to sú polyhydroxyketóny alebo polyhydroxyaldehydy, nakoľko vo svojej štruktúre obsahujú ketónovú alebo aldehydovú funkčnú skupinu a hydroxylovú funkčnú skupinu.

Aldózy a ketózy s rovnakým počtom atómov uhlíka v molekule majú rovnaké molekulové vzorce, preto sa využívajú pri zapisovaní ich štruktúrne vzorce. Najvýznamnejšie monosacharidy so šiestimi atómami uhlíka v molekule sú glukóza a fruktóza.

Oligosacharidy
Oligosacharidy majú reťazcové molekuly zložené z malého počtu monosacharidových jednotiek, väčšinou 2 až 10. Často sa používa samostatný názov pre oligosacharidy zložené z dvoch alebo troch monosacharidových jednotiek, ktoré sa nazývajú disacharidy a trisacharidy. Monosacharidové jednotky sa spájajú glykozidovou väzbou.

Medzi najznámejšie oligosacharidy patria:

disacharidy
sacharóza – repný cukor (glukóza + fruktóza)
laktóza – mliečny cukor (galaktóza + glukóza)
maltóza – melasový alebo sladový cukor (glukóza + glukóza)
trisacharidy
rafinóza – súčasť repného cukru (galaktóza+fruktóza+glukóza)
oligosacharidy
inulíny – 2 až 140 fruktózových jednotiek

Polysacharidy
Polysacharidy majú reťazcové molekuly zložené z veľkého počtu monosacharidových jednotiek (molekúl). Stavebnou jednotkou polysacharidov býva často glukóza. Nekryštalizujú a vo vode sa iba ťažko rozpúšťajú, a to iba na nepravý koloidový roztok. V kyslom prostredí alebo pôsobením enzýmov sa štiepia na oligosacharidy alebo až na monosacharidy.

Medzi najznámejšie polysacharidy patria

polysacharidy rastlinného pôvodu
celulóza – základná štruktúrna látka rastlín
škrob – základná zásobná látka rastlín
inulíny
pektíny
kyselina algínová
polysacharidy živočíšneho pôvodu
glykogén – základná zásobná látka živočíchov, húb a baktérií
chitín – základná štruktúrna látka hmyzu, kôrovcov a húb
kyselina hyalurónová
heparín – zabraňuje zrážaniu krvi

Majte svoju krv v skvelej kondícií
vďaka 100% prírodnému produktu Moja krv.
Viac o: MOJA KRV

NAKUPUJTE PRIAMO OD VÝROBCU!

Kúpa produktu: MOJA KRV – MY BLOOD.

Ak si nakupujete produkty priamo od výrobcu, oproti rôznym partnerským e-shopom máte 100% istotu, že sú originál, bez závad a s dostatočným dátumom spotreby. Máte teda garanciu, že produkt spĺňa všetky kritéria. Samozrejmosťou je aj bezproblémová reklamácia. Zároveň automaticky už pri prvom nákupe získate zľavu!

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi. Zanechajte komentár ku článku. Aby ste mali článok, alebo našu web stránku poruke a nemuseli ho znova hľadať, pridajte si ho do záložiek vo vašom počítači.

Zobrazenia: 4

Vďaka Vám za zdieľanie ❤️

Pridaj komentár / Recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vyberte obrázok, ikonu hviezdička.